Logo

Keshet Atelier

Website: www.keshet-atelier.nl • Home
  Over Keshet Atelier
  Kontaktgegevens
  Routebeschrijving

 • Banieren
  Voorbeelden banieren
  Proclamaties
  Uw eigen banier

 • Vlaggen
  Voorbeelden vlaggen
  Betekenis van de kleuren
  Uw eigen vlag

 • Kanselkleden
  Voorbeelden kanselkleden
  Kleuren kerkelijk jaar
  Uw eigen kanselkleed

 • Onderwijs
  Bijbelse onderbouwing
  Betekenis van de kleuren
  Lezingen en workshops

 • Shop
  Vlaggen (shop)
  Banieren (shop)
  Kanselkleden (shop)

Kanselkleden

Kanselkleed pinkstervuur

Kanselkleed: Pinkstervuur

Een kanselkleed is een gedecoreerde doek die hangt voor de kansel, preekstoel of lezenaar. De functie van het kanselkleed is niet primair versiering van de kerk of gemeente. Zij worden gebruikt om extra nadruk te leggen op de periode in het Kerkelijke jaar. De basiskleur van het kleed is daarbij het belangrijkst, terwijl de afbeelding(en) vooral ter ondersteuning zijn. Voor de meeste kerken worden kanselkleden daarom gemaakt als een set in de vier (of vijf) kleuren van het kerkelijk liturgische jaar. (Meer hierover kunt u vinden op deze pagina).

Evangelische en Pinkster gemeenten kiezen vaker voor 1 kanselkleed. Hierbij is de afbeelding van van groot belang zodat die aansluit bij de visie en missie van de gemeente. Het kanselkleed wordt dan gedurende het jaar niet vervangen door een kleed in een andere kleur.

Kanselkleden worden soms ook kanseldoeken of in het Latijn antependia genoemd. Het woord antependium (enkelvoud) betekend letterlijk voorhangsel. De oorsprong van kanselkleden gaat daarmee ook terug tot eerst de tabernakel en later de tempel. Een antependium kan ook zijn uitgevoerd in andere materialen dan stof, bijvoorbeeld een metalen plaat.

Keshet Atelier heeft een aantal (series van) kanselkleden ontworpen. Op deze pagina ziet u een aantal voorbeelden.

Indien u interesse heeft om een kanselkleed door ons te laten ontwerpen en produceren, kunt u meer informatie over het process vinden op deze pagina.

Meer over kanselkleden


» Voorbeelden van kanselkleden
» De kleuren van het Kerkelijk jaar
» Uw eigen kanselkleed bestellen